Inhoud

Opkomst voice search, wat betekent dit voor SEO?

In de afgelopen jaren is er een stijgende trend in het gebruik van voice search, waardoor het belangrijk is voor bedrijven om hun SEO-strategieën aan te passen om deze nieuwe trend te omarmen. In deze blog bespreken we wat voice search is, waarom het zo belangrijk is en hoe je jouw SEO-strategie kunt aanpassen om te profiteren van deze trend.

Wat is voice search?

Voice search is een technologie waarmee gebruikers op hun apparaten kunnen zoeken door hun stem te gebruiken in plaats van te typen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals via slimme speakers, smartphones of andere slimme apparaten die zijn uitgerust met digitale assistenten zoals Google Assistant, Siri of Alexa. Het is een handige en snelle manier om informatie te vinden, vooral als je onderweg bent of je handen vol hebt.

Waarom is voice search belangrijk?

Het gebruik van voice search groeit snel en wordt naar verwachting de belangrijkste manier van zoeken. Volgens een onderzoek van comScore zal 50% van alle zoekopdrachten in 2020 worden uitgevoerd via voice search. Dit betekent dat als bedrijven hun SEO-strategieën niet aanpassen aan de opkomst van voice search, ze een groot deel van hun potentiële klanten zullen missen.
Hoe kun je jouw SEO-strategie aanpassen voor voice search?

1. Conversational keywords gebruiken

Mensen gebruiken vaak een andere taal wanneer ze praten dan wanneer ze typen. Bij voice search is dit niet anders. Mensen stellen vaak vragen of maken lange zinnen, dus het is belangrijk om conversational keywords te gebruiken in plaats van korte zoekwoorden. Bijvoorbeeld, in plaats van te zoeken naar "beste restaurants Amsterdam", zullen mensen zeggen: "Wat zijn de beste restaurants in Amsterdam?".

2. Gebruik long-tail zoekwoorden

Long-tail zoekwoorden zijn meer specifiek en nauwkeurig dan korte zoekwoorden. Bij voice search is het belangrijk om long-tail zoekwoorden te gebruiken die gericht zijn op vragen die mensen zouden stellen, zoals "Wat zijn de openingstijden van restaurant X?" of "Wat is het telefoonnummer van winkel Y?". Door deze zoekwoorden te gebruiken, kan jouw website beter scoren in de zoekresultaten voor voice search.

3. Geoptimaliseerde content

Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor voice search door kwalitatief hoogwaardige content te maken die antwoord geeft op vragen die mensen zouden stellen. Je kunt bijvoorbeeld een FAQ-pagina maken waarop je veelgestelde vragen beantwoordt of blogposts schrijven waarin je dieper ingaat op specifieke onderwerpen die relevant zijn voor jouw bedrijf.

4. Verbeter de laadsnelheid van jouw website

Voice search gebruikers verwachten een snelle en naadloze ervaring. Zorg er daarom voor dat jouw website snel laadt en gemakkelijk te navigeren is, zodat gebruikers snel en gemakkelijk de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. 
Voice search is niet langer een opkomende trend, het is nu een realiteit en wordt steeds populairder. 

Als bedrijf is het belangrijk om te investeren in een voice search-optimalisatiestrategie om ervoor te zorgen dat je online aanwezigheid wordt geoptimaliseerd voor deze nieuwe zoekopdrachten.

Tips voor SEO-strategie te optimaliseren

Hier zijn enkele tips om te overwegen bij het optimaliseren van je SEO-strategie voor voice search:

  • Gebruik long-tail zoekwoorden: bij het optimaliseren van je website voor voice search, is het belangrijk om te focussen op long-tail zoekwoorden. Dit komt omdat mensen bij het gebruik van voice search vaak volledige zinnen gebruiken in plaats van enkele zoekwoorden.
  • Optimaliseer je content voor gesproken taal: aangezien voice search meer conversatieel is, moet je ervoor zorgen dat je content is geoptimaliseerd voor gesproken taal. Dit betekent dat je natuurlijke taal moet gebruiken in plaats van formele, op zoekwoorden gebaseerde zinnen.
  • Geef antwoord op vragen: aangezien voice search vaak wordt gebruikt om vragen te stellen, is het belangrijk om content te creëren die antwoorden geeft op deze vragen. Dit kan in de vorm zijn van een FAQ-pagina of blogposts die antwoorden geven op veelgestelde vragen.
  • Zorg voor een mobielvriendelijke website: aangezien veel voice searches worden uitgevoerd op mobiele apparaten, is het belangrijk om een ​​mobielvriendelijke website te hebben. Dit betekent dat je website snel moet laden en gemakkelijk te navigeren moet zijn op een klein scherm.
  • Gebruik structured data: door structured data toe te voegen aan je website, maak je het gemakkelijker voor zoekmachines om informatie op te halen en te begrijpen wat er op je website staat. Dit kan helpen bij het rangschikken van je website voor voice search-zoekopdrachten.
  • Maak gebruik van lokale SEO: omdat veel voice search-zoekopdrachten lokaal zijn, is het belangrijk om lokale SEO-strategieën te gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf wordt gevonden wanneer mensen zoeken naar bedrijven in jouw regio.
  • Monitor en meet je prestaties: net als bij elke andere SEO-strategie, is het belangrijk om je prestaties te monitoren en te meten. Gebruik tools zoals Google Analytics om te zien hoeveel verkeer er afkomstig is van voice search-zoekopdrachten en hoe goed je presteert voor specifieke zoekwoorden.

Door deze tips in gedachten te houden en je SEO-strategie te optimaliseren voor voice search, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf online gevonden wordt door de groeiende groep gebruikers die voice search gebruiken om informatie te vinden.

Een ogenblik geduld...
info@socialbrands.nl
9.6 43 beoordelingen
Route Social Brands is in de hele wereld bereikbaar via onze website. Bel of stuur een email als je ons wilt bereiken.